Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

ΚΑΤΗΦΟΡΗΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο του Παναγιώτη Κατηφόρη "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ" (Εκδόσεις Ariston Books)

Μια πραγματικά άγνωστη πτυχή της θρυλικής  Μάχης της Κρήτης δίνεται με το βιβλίο αυτό του δημοσιογράφου και συγγραφέα Παναγιώτη Κατηφόρη (1898-1977). Ασχολείται ειδικά με την οργάνωση της ελληνικής άμυνας,  που παράλληλα με την όλη συμμαχική άμυνα της μεγαλονήσου αντιτάχθηκε στην εισβολή των Γερμανών αλεξιπτωτιστών τον Μάιο του 1941. Περιγράφονται οι άγνωστες μάχες που δόθηκαν για να αντιμετωπισθεί η κυριολεκτικά εξ ουρανού κάθοδος του εχθρού και ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι εντεταλμένοι Έλληνες αξιωματικοί, οι οποίοι μόλις είχαν ανακληθεί στην ενέργεια.

Γράφει μεταξύ άλλων ο συγγραφέας:

Οι Κρητικοί πίστευαν, μαζί με όλους τους άλλους Έλληνες, πως θα κρατούσαμε και τους Γερμανούς! Κι ακόμα, πως ο αγώνας στα οχυρά θα χρόνιζε, όπως έγινε και με τους Ιταλούς. Το ότι κρατήσαμε πιο πολύ από τους Πολωνούς, τους Ολλανδούς, τους Βέλγους και τους Γάλλους, δεν έλεγε τίποτε στους Κρητικούς, αν εξαιρέσουμε τους αξιωματικούς του νησιού, όπως δεν έλεγε και σ’ εμάς. Έτσι το πέσιμό σας το τόσο σύντομο, τους είχε γεμίσει πίκρα, αλλά είχε ενισχύσει την αποφασιστικότητά τους για την υπεράσπιση του νησιού τους μέχρις εσχάτων.
Τέτοια ατμόσφαιρα βρήκε στο Ηράκλειο, όταν αποβιβαζόταν, στις 23 Απριλίου 1941, η Κυβέρνηση Τσουδερού. Ο λαός τούς δέχθηκε με συγκίνηση. Κι οι υπουργοί διάβαζαν με κατάπληξη στα μάτια όλων των πολιτών την απόφαση να αγωνισθούν και να πεθάνουν. Και εξεπλάγησαν για τον πάνδημο εκείνο πολεμικό συναγερμό. Ο πρωθυπουργός το ίδιο βράδυ κάλεσε τους προκρίτους του Ηρακλείου ή μάλλον τους «προεστούς», όπως ακόμα συνηθίζεται στο νησί να λέγονται, στη Μεγάλη Λέσχη και τους μίλησε.
«Μονάχα αν χαθεί η τιμή, δεν θα μπορέσουμε να την ανακτήσουμε. Αλλά δεν χρειάζεται, μου φαίνεται – πρόσθεσε συγκινημένος – να πω και πολλά για να συνεννοηθώ με τους συμπατριώτες μου. Η Κρήτη, το αιώνιο αυτό σύμβολο κάθε αγώνα και θυσίας για την ελευθερία, γίνεται και σήμερα η έσχατη και αντάξια της σημασίας της έπαλξη των ελευθέρων λαών της ηπειρωτικής Ευρώπης».
Οι επίσημοι Έλληνες, φθάνοντας στο Ηράκλειο, πίστευαν ειλικρινά πως οι Εγγλέζοι στους έξι μήνες που είχαν περάσει θα είχαν μεταβάλει την Κρήτη σ’ ένα μεγάλο Γιβραλτάρ. Σε μια Μάλτα το λιγότερο.
Δεν ήταν δυνατόν. Κάποιος μυαλωμένος στρατιωτικός θα βρέθηκε να τους πει πως θα ήταν πολύ ανόητο να περιμένουν από τη μικρή Ελλάδα να νικάει επ’ αόριστον δύο Αυτοκρατορίες. Το ίδιο όμως βράδυ η Κυβέρνηση μάθαινε, πως ο στρατιωτικός αυτός δεν βρέθηκε!

Βρισκόταν τότε στο Ηράκλειο ένας απότακτος του 1935, ο άλλοτε υπασπιστής του Πλαστήρα, συνταγματάρχης Χ. Παπαθανασόπουλος, ο οποίος σε μια σειρά άρθρων του, που είχαν δημοσιευθεί στην τοπική εφημερίδα «Δράσις», είχε θέσει το ζήτημα της αμύνης της Κρήτης. Μ’ αυτόν, λοιπόν, ήλθε σ’ επαφή ο πρωθυπουργός…



Tο βιβλίο του Παναγιώτη Κατηφόρη "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ" κυκλοφορεί σε πρώτη έκδοση από τις Εκδόσεις Ariston Books (για  online παραγγελίες επισκεφθείτε το www.aristonbooks.ch) στην Αθήνα διατίθεται αποκλειστικά από το βιβλιοπωλείο "Historia", Υψηλάντου 5, Κολωνάκι, τηλ. 210-7255962, σελίδες 256, τιμή 20 €). Πρώτη ημέρα κυκλοφορίας: 20 Μαρτίου 2017.







Σ.Σ. Πολλές φωτογραφίες από την Κρητική Εποποιία μπορεί να βρει κανείς στο ιστολόγιο:

http://kriti1941.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου